Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Continuarea navigării se consideră acceptare a politicii de cookies.

Cum aleg o pompa de apă

Cum aleg o pompa de apă

Mai jos vă punem la dispoziţie un scurt ghid pentru alegerea unei pompe de apă.

1. Definiţie

Pompa de apă este un echipament folosit la transportul apei din puţuri, lacuri, fântâni în scopul alimentării diverşilor consumatori. Din punct de vedere constructiv pompa are trei componente principale: motorul, unitatea de pompare şi carcasa. În funcţie de poziţionare, pompele pot fi de suprafaţă ("trag" lichidul dintr-un puţ/rezervor) sau submersibile (imersate în lichid, pe care il "împing" către consumator).

2. Principiu de functionare

Apa este absorbita prin stuţul sau fantele de aspiraţie şi "împinsă" cu ajutorul grupului de pompare către consumator.

3. Caracteristicile principale ale unei pompe

Pentru pompele de suprafaţă:

adâncimea maximă de aspiraţie
înălţimea maximă de refulare
Pentru pompele submersibile:

înălţimea maximă de refulare, dat fiind faptul ca acestea lucreaza doar cand sunt imersate în fluidul ce se doreşte a fi pompat
3. Cum alegem o pompă de suprafaţă?

Trebuie sa cunoaştem cât mai exact adâncimea de aspiraţie:

Pentru aspiraţie de la maxim 8-9 metri se poate alege o pompă centrifugala de suprafaţă
Daca adancimea de pompare este mai mare de 8-9 metri, vom alege o pompă de suprafaţă cu ejector
Trebuie să avem în vedere traseul de alimentare până la consumatori (atât pe orizontală cât şi pe verticală). În principiu pentru a pompa apa la 10 metri pe verticală (10 metri înălţime coloană apă) avem nevoie teoretic de 1 bar presiune. Astfel, dacă fişa tehnică a pompei menţionează faptul că are o înălţime de refulare maximă de 50 metri acest lucru înseamnă ca pompa dezvolta o presiune maximă de 5 bari (atenţie: debitul de apa la această înălţime maxima va fi practic zero).

Pentru pomparea în linie dreaptă pe orizontala, pentru fiecare 100 metri de pompare este necesara o presiune de minim 1 bar.

În concluzie:

pentru ridicarea apei pe verticală, pentru fiecare 10 metri este nevoie de o presiune de minim 1 bar
pentru pomparea apei pe orizontală, pentru fiecare 100 metri este necesara o presiune de 1 bar
Atunci cand se alege o pompă recomandăm să consultaţi graficul de funcţionare al pompei, pentru a calcula debitul necesar la distanţa dorită.

4. Cum alegem o pompa submersibila?

Se iau in calcul, în principal, înălţimea de pompare (la câţi metri dorim să "ridice" pompa coloana de apă) precum şi debitul de apă necesar la înălţimea respectivă. Atenţie: se va alege, de pe curba de funcţionare a pompei, debitul funcţie de înălţimea de pompare.

Este recomandat să alegeţi o pompă ceva mai puternică decat ceea ce rezultă din calcule, astfel încât aceasta să nu fie nevoită a funcţiona în sarcina maximă.
Postat la 30-05-2017 De Dan Sfaturi practice 507

Nu exista produse

To be determined Livrare
0.00 lei Tva
0.00 lei Total

Preturile includ tva

Trimite comanda