Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies. Continuarea navigării se consideră acceptare a politicii de cookies.

Cum aleg corect un hidrofor

Cum aleg corect un hidrofor

        Una din solutiile la care se poate recurge pentru rezolvarea problemelor de alimentare cu apa a locuintelor individuale este instalatia automata de pompare cu functionare intermitenta si acumulator de presiune hidropneumatic. Aceasta instalatie este mai cunoscuta sub denumirea de hidrofor.

Hidrofoarele sunt sisteme economice si eficente care asigura functionarea pompelor in regim automatizat. Ca si avantaje majore ale sistemului hidrofor cu pompa submersibila enumeram:

                - randamentul, fiabilitatea si performantele sunt net superioare sistemului hidrofor cu pompa de suprafata cu dubla aspiratie;

                - zgomot redus, deoarece pompa si motorul se afla imersate in apa;

                - nu este necesara amorsarea pompei;

                - montajul se face foarte usor;

                - nu este necesar sa se faca camin astfel facandu-se economii la costul materialelor si manoperei;

                - condensul nu mai este o problema pentru pompa, deoarece nu mai exista camin;

                - racirea pompei si a motorului este mult imbunatatita datorita faptului ca acestea sunt imersate;

                - se elimina riscul inghetarii apei din corpul pompei in anotimpul rece;

                - capacitatea vasului de expansiune se poate alege dupa necesitati.

 Minimul de componente care intra intr-un sistem hidrofor cu pompa submersibila este compus din: pompa submersibila, presostat, vas de expansiune, furtun flexibil, racord cu 5 cai, manometru pentru presiune.

 Butelia cu membrana are un dublu rol si anume de a prelua si atenua “loviturile de berbec” din instalatie si de a asigura limitarea numarului maxim de porniri pe ora ale motorului pompei la o valoare mai mica decat valoarea maxima admisa de fabricantul pompei.


Sfaturi pentru dimensionarea si alegerea hidroforului

Dimensionarea corecta a hidroforului se face tinand cont de doua aspecte:

                - debitul economic necesar alimentarii locuintei;

                - inaltimea manometrica ce trebuie realizata de pompa hidroforului.

         Alegeti un hidrofor pentru ansambluri rezidentiale alimentate de retea sau pentru pomparea apei din fantani, in functie de nevoile personale. De exemplu, persoanele care isi propun sa il foloseasca pentru irigarea gradinilor trebuie ia in calcul si debitul pompei.

          Alegerea marimii rezervorului hidrofor in functie de numarul de consumatori, frecventa consumului, numarul de bai. Pornirile hidroforului sunt mai rare atunci cand rezervorul este mai mare. Cand rezervorul este mic, hidroforul va porni la cel mai mic consum de apa. In mod obisnuit, hidroforul porneste atunci cand rezervorul este golit pe jumatate.

        Hidrofoarele de 9 m au coloana de aspiratie de 9 metri, ceea ce inseamna ca aceasta este distanta de la hidrofor pana la luciul apei.

        Hidrofoarele de 30 m sunt cele de mare adancime, destinate in cazul alimentarii dintr-un put. Adancimea aleasa difera in functie de necesitati. Pentru irigatii este recomandat un hidrofor cu presiune si debit mari.

        Hidrofoarele de aspiratie 9 metri au pompe autoamorsante. Acestea sunt folosite pentru sisteme mici de alimentare, cand apa este extrasa dintr-o retea de alimentare sau dintr-un rezervor tampon. Mai sunt numite si hidrofoare cu pompa de suprafata, fiind utilizate pentru o locuinta cu alimentare de la retea sau dintr-un put cu nivelul apei de maxim 9 metri.

        Hidroforul cu ejector este potrivit pentru alimentarea dintr-un put cu nivelul apei de maxim 30 metri.

        Cu cat motorul pompei are putere mai mare, cu atat adancimea de aspiratie este mai mare.

        Optati pentru un hidrofor performant care detine un sistem integrat, pentru a se opri automat atunci cand este sesizata lipsa de apa.

        Luati in calcul eficienta energetica. Alegeti un hidrofor cu un consum de energie redus.

 

Precautii la montaj:

                - se va respecta diametrul minim pe traseul de aspiratie conform recomandarilor fabricantului;

                - pentru adancimi de aspiratie ce depasesc 4 m se recomanda supradimensionarea diametrului aspiratiei in scopul reducerii pierderilor;

                - nu se vor monta filtre de impuritati pe traseul de fabricatie;

                - se recomanda a nu se monta mai mult de un cot pe traseul de aspiratie;

                - pentru a se reduce pierderile si pentru a usura amorsarea, teava care intra in pompa pe aspiratie va fi cat mai scurta si va avea o panta crescatoare de 5° catre aceasta;

                - hidroforul se va monta in apropierea fantanii, intr-un camin bine izolat termic si aerisit;

                - tevile ce intra si ies din hidrofor vor fi bine ancorate astfel incat greutatea lor sa nu actioneze asupra hidroforului;

                - in scopul protejarii utilizatorilor este obligatorie alimentarea hidroforului doar dintr-o priza avand o impamantare eficienta. Se recomanda ca priza din care se alimenteaza hidroforul sa fie prevazuta cu o protectie diferentiala de 30mA.

Postat la 31-07-2017 Sfaturi practice 2439

Nu exista produse

To be determined Livrare
0.00 lei Tva
0.00 lei Total

Preturile includ tva

Trimite comanda