Fie ca ai o gradina generoasa sau doar o suprafata mica de teren, cultivarea pomilor fructiferi reprezinta o modalitate excelenta de a te bucura de roadele muncii tale alaturi de familie si prieteni. Insa, pentru a obtine fructe de calitate superioara, acordarea unei atentii deosebite ingrijirii acestor copaci este esentiala. Conform calendarului anual de tratamente, stropirea pomilor fructiferi este necesara in diferite etape de dezvoltare, de la inmugurire pana la inflorire, pentru a preveni bolile si daunatorii. Specialistii recomanda stropiri de primavara, dar si la inceputul verii, urmand scheme specifice. Daca doresti sa afli detalii despre aceste aspecte cruciale pentru obtinerea unor rezultate optime in livada, acest ghid practic iti va oferi toate informatiile necesare.

Stropirea pomilor in functie de anotimp

recolta fructe

Similar unei loterii, agricultura este o activitate imprevizibila, conditiile de mediu fiind variabile, iar bolile si daunatorii adaptandu-se constant la aceste schimbari. Desi se pune accent pe practicile ecologice, acestea nu intotdeauna ofera rezultate optime, astfel incat substantele de sinteza raman o necesitate.

Solutiile pentru stropirea pomilor fructiferi te ajuta sa obtii o livada infloritoare si roditoare. Pentru a atinge randamentul maxim, specialistii recomanda efectuarea a cinci stropiri anuale, conform unor scheme de tratament adaptate conditiilor de mediu si climei specifice.

Stropirea pomilor fructiferi primavara este cruciala pentru prevenirea imbolnavirilor si a aparitiei daunatorilor. Calendarele includ insecticide si fungicide pentru fiecare perioada a anului, care pot fi aplicate eficient si eficace cu ajutorul unor atomizoare. Capacitatea rezervorului de combustibil al acestora variaza de la 14 la 20 de litri, iar puterea motorului se situeaza intre 1,83 si 2,9 kW.

Stropirea de primavara se realizeaza inainte de inflorire, cand incep sa se formeze mugurii florali. Pentru livezile tinere sau de dimensiuni reduse, poti utiliza cu succes pompe de stropit de umar si pulverizatoare. Desigur, terenul trebuie sa fie degajat de buruieni, iar solul sapat in jurul pomilor pe o raza egala cu diametrul coroanei acestora.

Stropirea pomilor fructiferi vara presupune tratamente antifungice aplicate in prima parte a formarii fructelor. Aceasta se realizeaza in zilele insorite, fara precipitatii, pentru a obtine randamentul maxim. In cazul secetei, poti stimula cresterea si dezvoltarea fructelor cu ajutorul pompelor de apa.

Stropirea de toamna se efectueaza dupa caderea frunzelor, la inceputul perioadei de repaus vegetativ. Astfel, se combat ciupercile, fungii si insectele aflate in stadiul de iernare, stopand evolutia acestora si asigurand o productie superioara din punct de vedere calitativ si cantitativ in anul urmator.

Stropirea pomilor fructiferi iarna este deosebit de importanta inca din perioada de repaus vegetativ. Tratarea scoartei ajuta la dezinfectarea pomilor si prevenirea propagarii bolilor. Aceasta se realizeaza in zilele insorite, cand temperatura este mai blanda sau la sfarsitul iernii. De altfel, la sfarsitul lunii februarie si inceputul lunii martie se aplica primul tratament din anul calendaristic.

Daca temperatura aerului este de aproximativ 5 grade Celsius, este ideal pentru tratamentele pomilor. Dupa stropirea de iarna, poti conta pe un inceput bun al cresterii si dezvoltarii mugurilor florali, pentru a obtine rezultate optime la recoltare.

Calendar de stropire a pomilor fructiferi

Pentru a obtine cele mai bune rezultate, este esential sa respectati un calendar bine stabilit pentru stropirile pomilor fructiferi. Acest calendar va varia in functie de specia de pomi, conditiile climatice locale si evolutia bolilor sau daunatorilor. Cu toate acestea, exista cateva repere generale care va pot ghida in planificarea stropirilor.

Primavara

  • Inainte de inmugurire: Prima stropire de primavara se efectueaza inainte de aparitia mugurilor, folosind un amestec de fungicide si insecticide pentru a preveni infestarile incipiente.
  • In timpul inmuguririi: Pe masura ce mugurii incep sa se deschida, se aplica un alt tratament pentru a proteja pomii impotriva bolilor si daunatorilor care ar putea afecta frunzele si florile fragile.
  • Dupa inflorire: Odata ce florile s-au deschis, se recomanda o noua stropire pentru a combate monilioza, fainarea si viermii fructelor.

    Vara

  • In timpul formarii fructelor: In primele etape ale dezvoltarii fructelor, stropirile se concentreaza pe prevenirea bolilor precum monilioza, fainarea si ciuruirea bacteriana.
  • Dupa formarea fructelor: Pe masura ce fructele cresc, se aplica tratamente suplimentare pentru a le proteja impotriva daunatorilor precum viermii fructelor si afidele.

    Toamna

  • Inainte de recoltare: Cu aproximativ o saptamana inainte de recoltarea fructelor, se recomanda o stropire pentru a preveni bolile de depozitare si a asigura o conservare mai buna a recoltei.
  • Dupa caderea frunzelor: Odata ce pomii au intrat in repaus vegetativ, se aplica un tratament final cu fungicide si insecticide pentru a elimina agentii patogeni si daunatorii care ar putea hiberna pe scoarta sau in crapaturile pomilor.

    Iarna

  • Dupa taierile de iarna: In lunile februarie-martie, cand temperaturile depasesc 5°C, se recomanda o stropire cu insecticide si uleiuri horticole pentru a dezinfecta scoarta pomilor si a preveni raspandirea bolilor si daunatorilor.

Substantele utilizate in stropire in functie de fenofaza

Alegerea substantelor adecvate pentru stropirea pomilor fructiferi este esentiala pentru a obtine rezultate optime. Aceste substante variaza in functie de fenofaza de crestere a pomilor, precum si de bolile si daunatorii specifici care trebuie combatuti.

Inainte de inmugurire

In aceasta etapa, se recomanda utilizarea urmatoarelor substante:

  • Uleiuri horticole: Acestea ajuta la eliminarea oualor de afide, acarienilor de paduchi testosi si altor daunatori care ar putea hiberna pe scoarta sau in crapaturile pomilor.
  • Fungicide pe baza de cupru: Substante precum zeama bordeleaza sau hidroxidul de cupru sunt eficiente in prevenirea bolilor fungice precum fomoza sau rapanul.

In timpul inmuguririi si infloririi

In aceste etape, se recomanda urmatoarele tratamente:

  • Fungicide sistemice: Acestea protejeaza pomii impotriva bolilor precum monilioza, fainarea si rapanul, care pot afecta frunzele, florile si fructele fragile.
  • Insecticide: Substante precum neem, malathion sau spinosad pot combate eficient daunatorii precum afidele, viermii fructelor sau omizile defoliatoare.

Dupa inflorire si in timpul formarii fructelor

In aceste etape critice, se recomanda:

  • Fungicide de contact si sistemice: Acestea protejeaza fructele in crestere impotriva bolilor precum monilioza, fainarea si ciuruirea bacteriana.
  • Insecticide: Substante precum spinosad, neem sau malathion pot combate daunatorii care ataca fructele, precum viermii fructelor sau afidele.

Inainte de recoltare

  • Cu aproximativ o saptamana inainte de recoltare, se recomanda utilizarea urmatoarelor substante:
    Fungicide pentru prevenirea bolilor de depozitare: Acestea reduc riscul de aparitie a bolilor precum putregaiul cenusiu, putregaiul amar sau putrezirea umeda in timpul depozitarii fructelor.

Dupa caderea frunzelor

In aceasta etapa, se recomanda:

  • Fungicide pe baza de cupru: Substante precum zeama bordeleaza sau hidroxidul de cupru ajuta la prevenirea bolilor fungice care ar putea hiberna pe scoarta sau in crapaturile pomilor.
    Insecticide: Aceste substante elimina daunatorii care ar putea hiberna pe pomi, prevenind infestarile viitoare.

Schema de stropire pomi fructiferi din specii populare

Fiecare specie de pom fructifer are cerinte si vulnerabilitati unice in ceea ce priveste bolile si daunatorii. Prin urmare, este important sa adaptati schema de stropire in functie de specia cultivata. Iata cateva scheme recomandate pentru unele dintre cele mai populare specii de pomi fructiferi:

Mar

mere

Boala/Daunător Tratament Perioada de aplicare Doză recomandată Pauză între tratamente
Putregai cenușiu, putregai amar, putrezirea fructelor, putrezirea amară, rapănul mărului, făinare, boli de depozitare Fungicid Bellis® BBCH 54-85 0,8 kg/ha Maxim 4 tratamente/an, interval 8-14 zile
Făinarea și rapănul mărului Fungicid Dagonis® BBCH 53-81 0,72 l/ha (făinare), 1,2 l/ha (rapăn) Maxim 3 tratamente, pauză până la recoltare 35 zile
Rapănul mărului Fungicid Delan Pro® BBCH 53-81 2,5 l/ha Maxim 6 tratamente/an, interval 5-10 zile
Făinarea mărului Fungicid Kumulus® DF BBCH 10-75 0,3% (4,5 kg/ha) Interval 7-10 zile
Rapăn Fungicid Polyram® DF La începutul perioadei de vegetație 0,25% Interval 7-10 zile

Par

pere

Boala/Daunător Tratament Perioada de aplicare Doză recomandată Pauză între tratamente
Putregai cenușiu, putregai amar, putrezirea fructelor, putrezirea amara, rapănul mărului, făinare, boli de depozitare Fungicid Bellis® BBCH 54-85 0,8 kg/ha Maxim 4 tratamente/an, interval 8-14 zile
Boli foliare, fainarea și rapanul parului Fungicid Dagonis® BBCH 53-81 0,72 l/ha (fainare), 1,2 l/ha (rapan) Maxim 3 tratamente, pauza pana la recoltare 35 zile
Rapanul parului Fungicid Delan Pro® BBCH 53-81 2,5 l/ha Maxim 6 tratamente/an, interval 5-10 zile
Rapan Fungicid Polyram® DF La începutul perioadei de vegetație 0,25% Interval 7-10 zile

Gutui

gutui

Gutuiul este un pom fructifer relativ rezistent, dar poate fi afectat de aceleasi boli si daunatori ca marul sau parul. Se recomanda scheme de tratament similare, adaptate in functie de conditiile specifice din livada.

Cires si visin

Ghidul complet pentru stropirea pomilor | Travandi.ro

Boala/Daunator Tratament Perioada de aplicare Doza recomandata Pauză intre tratamente
Putregai cenusiu, rapan, specii de monilioza, alti agenti patogeni, boli de depozitare Fungicid Scala® BBCH 53-77 0,75-1 l/ha (rapan), 1,5 l/ha (alți agenti patogeni) Maxim 4 tratamente/sezon, interval minim 7 zile
Focul bacterian Regulator de crestere Regalis® Plus BBCH 60-69 (inflorire), BBCH 71-75 (formarea fructelor) 1,5 kg/ha per tratament 2 tratamente/sezon

Prun

prune

Boala/Daunator Tratament Perioada de aplicare Doza recomandata Pauza intre tratamente
Gomoza, basicarea frunzelor, putregai, arsura bacteriana Fungicid Novicure® Caderea frunzelor, sfarsitul iernii si faza de buton roz 6,0 kg/ha (caderea frunzelor), 1,25-1,5 kg/ha (buton roz) Pauza pana la recoltare 21 zile
Patarea rosie a frunzelor, specii de monilioza Fungicid Signum® BBCH 59-81 0,5 kg/ha Maxim 3 tratamente, interval 7 zile
Regulator de crestere Regulator de crestere Regalis® Plus BBCH 60-69 (înflorire), BBCH 71-75 (formarea fructelor) 1 x 2,5 kg/ha sau 2 x 1,5 kg/ha 1 sau 2 tratamente

Cais

caise

Boala/Daunator Tratament Perioada de aplicare Doza recomandata Pauza intre tratamente
Gomoza, basicarea frunzelor, putregai, arsura bacteriana Fungicid Novicure® Caderea frunzelor, sfarsitul iernii si faza de buton roz 6,0 kg/ha (caderea frunzelor), 1,25-1,5 kg/ha (buton roz) Pauza pana la recoltare 21 zile
Putregaiul brun si mumificarea fructelor Fungicid Signum® BBCH 60-87 0,5 kg/ha Maxim 3 tratamente, interval 7-10 zile

Piersic

caise

Boala/Daunator Tratament Perioada de aplicare Doza recomandata Pauza intre tratamente
Gomoza, basicarea frunzelor, putregai, arsura bacteriana Fungicid Novicure® Caderea frunzelor, sfarsitul iernii si faza de buton roz 6,0 kg/ha (caderea frunzelor), 1,25-1,5 kg/ha (buton roz) Pauza pana la recoltare 21 zile
Monilioza Fungicid Signum® BBCH 60-87 0,5 kg/ha Maxim 3 tratamente, interval 7-10 zile

Piersicul este o specie sensibila la conditiile de mediu si tipul de sol. Pentru a preveni bolile si daunatorii, este esentiala aplicarea tratamentelor adecvate, de la dezmugurit pana la formarea si coacerea fructelor. Printre daunatorii frecventi se numara paduchele verde al piersicului, paduchele de San Jose si afidele.

Pregatirea pentru stropire: Echipament si masuri de siguranta

Inainte de a incepe procesul de stropire, este important sa va asigurati ca aveti echipamentul adecvat si ca respectati masurile de siguranta necesare. Iata cateva aspecte de luat in considerare:

Echipament de protectie

  • Salopeta de protectie sau haine groase, rezistente la substante chimice
  • Manusi de protectie chimica
  • Masca de protectie respiratorie
  • Ochelari de protectie sau vizor
  • Cizme PVC sau alte incaltaminte rezistenta la substante chimice

Echipamente de stropire

  • Pompe de stropit manuale, cu acumulator sau motorizate
  • Atomizoare sau pulverizatoare adecvate pentru dimensiunea livezii
  • Rezervoare pentru prepararea solutiilor de stropit
  • Vase gradate pentru masurarea precisa a substantelor

Masuri de siguranta

  • Cititi cu atentie instructiunile de pe etichetele produselor si respectati dozele recomandate.
  • Evitati contactul direct cu substantele chimice si inhalarea vaporilor.
  • Nu mancati, beti sau fumati in timpul stropirilor.
  • Spalati-va bine dupa fiecare stropire si schimbati-va hainele.
  • Depozitati substantele chimice in locuri uscate, racoroase si bine ventilate, departe de copii si animale.
  • Eliminati ambalajele goale in conformitate cu reglementarile locale.

Alegerea momentului optim pentru stropire

Pentru a maximiza eficienta tratamentelor si a reduce impactul asupra mediului, este esential sa alegeti momentul potrivit pentru stropire. Iata cateva recomandari:

  • Evitati stropirea in zilele ploioase sau cu vant puternic, deoarece substantele pot fi spalate sau raspandite in zone nedorite.
  • Optati pentru zile insorite, dar nu caniculare, cu temperaturi moderate (sub 25°C).
  • Stropirile de dimineata devreme sau seara tarziu sunt de preferat, deoarece conditiile sunt mai racoroase si calmul atmosferic reduce dispersia substantelor.
  • Respectati timpii dea pauza recomandati intre tratamente si pana la recoltare, pentru a evita acumularea reziduurilor pe fructe.

Combaterea saunatorilor si bolilor frecvente

Desi fiecare livada este unica, exista cativa daunatori si boli care apar frecvent si care necesita o atentie deosebita. Iata o privire de ansamblu asupra celor mai frecvente probleme si modalitatile de combatere:

Daunatori frecventi

  • Viermele fructelor: Acest daunator poate afecta o gama larga de fructe, precum merele, perele, prunele, ciresele si gutuiele. Utilizati insecticide precum spinosad, malathion sau rotenona pentru a-l combate eficient.
  • Paduchele de San Jose: Un daunator persistent care poate ataca mai multe specii de pomi fructiferi. Tratamentele cu uleiuri horticole si insecticide precum malathion sau imidacloprid sunt recomandate.
  • Afidele: Aceste insecte mici pot cauza deformari si incretirea frunzelor, afectand sanatatea pomilor. Substante precum neem, piretrina sau insecticide sistemice pot fi eficiente in combaterea lor.
  • Acarianul rosu al pomilor: Acest daunator microscopic poate provoca decolorarea si caderea prematura a frunzelor. Utilizati acaricide specifice sau insecticide cu actiune de contact pentru a-l controla.

Boli frecvente

  • Monilioza: Aceasta boala fungica poate afecta florile, frunzele si fructele, ducand la putrezirea acestora. Fungicidele pe baza de captan, tiram sau iprodiona sunt recomandate pentru prevenire si combatere.
  • Fainarea: O boala fungica care acopera frunzele si fructele cu un strat alb, asemanator fainii. Substante precum sulf, miclobutanil sau trifloxistrobin pot fi eficiente in combaterea sa.
  • Rapanul: Aceasta boala fungica provoaca pete necrotice pe frunze si fructe, afectand semnificativ recolta. Fungicide precum mancozeb, captan sau ditianon sunt recomandate pentru prevenire si tratament.
  • Focul bacterian al rozaceelor: O boala bacteriana grava care poate duce la uscarea ramurilor si chiar moartea pomilor. Tratamentele cu produse pe baza de cupru si respectarea masurilor de igiena sunt esentiale.

Stropirea ecologica a pomilor: Alternative naturale

In cazul in care doriti sa evitati sau sa reduceti utilizarea substantelor chimice de sinteza, exista alternative naturale care pot fi luate in considerare pentru stropirea pomilor fructiferi. Iata cateva optiuni:

  • Extracte de plante: Substante precum uleiul de neem, extractul de usturoi sau extractul de tutun pot fi eficiente impotriva unor daunatori si boli.
  • Preparate biodinamice: Acestea includ compostul de frunze, branca ursului sau ceaiul de coji de nuci, care pot stimula sistemele naturale de aparare ale pomilor.
  • Preparate pe baza de microorganisme: Bacteriile benefice, ciupercile sau virusurile pot fi utilizate pentru a combate agentii patogeni specifici.
  • Capcane si masuri mecanice: Utilizarea de capcane cu feromoni, benzi lipicioase sau masuri fizice precum indepartarea manuala a frunzelor sau fructelor afectate.

Este important sa retineti ca eficienta alternativelor naturale poate varia si poate fi necesara combinarea mai multor metode pentru un control optim al bolilor si daunatorilor.

Intretinerea solului si a spatiului din jurul pomilor

Pentru a asigura o dezvoltare sanatoasa a pomilor fructiferi, este esentiala intretinerea adecvata a solului si a spatiului din jurul acestora. Iata cateva recomandari:
Indepartarea buruienilor: Buruienile pot concura cu pomii pentru nutrienti si apa, precum si pot adaposti daunatori sau agenti patogeni. Indepartati-le manual sau folositi erbicide selective.

Aerisirea solului: Prin lucrari precum graparea sau scarificarea, aerisiti periodic solul pentru a imbunatati circulatia aerului si a apei catre radacini.
Fertilizarea: Aplicati ingrasaminte organice sau chimice in functie de nevoile specifice ale solului si ale pomilor, pentru a asigura un aport optim de nutrienti.
Mulcirea: Acoperirea solului din jurul pomilor cu resturi vegetale, paie sau alte materiale organice ajuta la mentinerea umiditatii si reduce cresterea buruienilor.
Irigarea: In perioadele secetoase, asigurati-va ca pomii primesc cantitatea adecvata de apa, fie prin sisteme de irigatie sustinute de motopompe, fie prin udare manuala.
Taierile de intretinere: Efectuati taieri anuale pentru a indeparta ramurile uscate, bolnave sau care cresc haotic, imbunatatind circulatia aerului si luminii in coroana pomilor.

Alegerea echipamentelor potrivite pentru stropire

stropire pomi

Alegerea echipamentelor adecvate pentru stropirea pomilor fructiferi este esentiala pentru a asigura o acoperire uniforma si eficienta a tratamentelor. Iata cateva optiuni populare:

Pompe de stropit manuale
Aceste pompe sunt ideale pentru gradini mici sau livezi de dimensiuni reduse. Ele sunt usor de manevrat si permit un control precis al debitului si directiei de stropire.
Pompe de stropit cu acumulator
Echipate cu acumulatori reincarcabili, aceste pompe ofera o autonomie mai mare si sunt potrivite pentru livezi de dimensiuni medii. Ele sunt usoare si nu necesita efort fizic semnificativ.
Atomizoare 
Pentru livezi mai mari, atomizoarele sunt optiunea ideala. Acestea pot acoperi suprafete mari intr-un timp scurt si permit reglarea precisa a debitului si a presiunii de stropire.
Sisteme de stropire fixe
In cazul livezilor comerciale de dimensiuni mari, sistemele de stropire fixe pot fi o optiune rentabila. Acestea constau in conducte si duze instalate permanent, care permit stropirea automata a intregii plantatii.
Indiferent de echipamentul ales, asigurati-va ca este calibrat corect si ca respectati instructiunile producatorului pentru utilizare si intretinere.

Sfaturi suplimentare pentru o livada de vis

recolta mere

Iata cateva sfaturi suplimentare care va pot ajuta sa obtineti o livada de vis:

  • Alegerea soiurilor potrivite: Selectati soiuri de pomi fructiferi adaptate conditiilor climatice si de sol din zona dvs., precum si rezistente la bolile si daunatorii frecventi.
  • Rotatia culturilor: Daca aveti spatiu, practicati rotatia culturilor pentru a preveni acumularea excesiva a agentilor patogeni in sol.
  • Monitorizarea atenta: Inspectati regulat pomii pentru a detecta primele semne ale bolilor sau daunatorilor si a interveni rapid.
  • Mentinerea igienei: Indepartati fructele cazute, frunzele uscate si ramurile bolnave pentru a elimina sursele potentiale de infectie.
  • Promovarea biodiversitatii: Incurajati prezenta insectelor benefice, cum ar fi albinele, buburuzele si paianjenii, care pot ajuta la controlul natural al daunatorilor.
  • Educatia continua: Ramaneti la curent cu cele mai noi tehnici si produse din domeniul pomiculturii, participand la cursuri, seminarii sau citind materiale de specialitate.

Stropirea pomilor fructiferi este o componenta esentiala a intretinerii unei livezi sanatoase si productive. Prin respectarea calendarului de stropire adecvat, alegerea substantelor potrivite si aplicarea corecta a tratamentelor, puteti preveni si combate eficient bolile si daunatorii care ar putea compromite recoltele.

Investind timp si efort in stropirea pomilor, veti beneficia de fructe de calitate superioara, atat din punct de vedere estetic, cat si nutritional. Inoltre, veti reduce pierderile cauzate de agentii patogeni si veti asigura longevitatea pomilor dvs. fructiferi.

Prin urmare, stropirea pomilor fructiferi nu este doar o activitate de rutina, ci o investitie in sanatatea si productivitatea livezii dvs. Urmand recomandarile din acest ghid detaliat, veti fi pe drumul cel bun catre obtinerea unor recolte bogate si savuroase, care va vor rasplati eforturile depuse.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *